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Let's talk Deafblind Eligibility – FAQs and their answers 
There seems to be some confusion around the topic of determining a student’s educational eligibility 
for Deafblindness. It is a fascinating subject and one that we love to talk about here at the Texas 
Deafblind Project. We have tried to assemble some common (and not so common) questions to help 
alleviate confusion and allow everyone a better night’s sleep. 

 
1. Question: What is the eligibility definition for deafblindness* in the 

Commissioner’s/SBOE Rules Eligibility Criteria? 
 
§89.1040. Eligibility Criteria. 

 2)  Deafblindness. A student with deaf-blindness is one who has been determined to meet the criteria 
for Deafblindness as stated in 34 CFR, §300.8(c)(2). In meeting the criteria stated in 34 CFR, 
§300.8(c)(2), a student with deaf-blindness is one who, based on the evaluations specified in 
subsections (c)(3) and (c)(12) of this section: 

(A) meets the eligibility criteria for auditory impairment specified in subsection (c)(3) 
of this section and visual impairment specified in subsection (c)(12) of this section; 

(B)  meets the eligibility criteria for a student with a visual impairment and has a 
suspected hearing loss that cannot be demonstrated conclusively, but a 
speech/language therapist, a certified speech and language therapist, or a licensed 
speech language pathologist indicates there is no speech at an age when speech 
would normally be expected; 

(C)  has documented hearing and visual losses that, if considered individually, may 
not meet the requirements for auditory impairment or visual impairment, but the 
combination of such losses adversely affects the student's educational 
performance; or 

(D)  has a documented medical diagnosis progressive medical condition that will 
result in concomitant hearing and visual losses that, without special education 
intervention, will adversely affect the student's educational performance.  

 

http://www.tsbvi.edu/
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter089/ch089aa.html
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2. Question: What is the benefit for the IEP committee to assign a Deafblind label to a 
student? 

Answer(s): 
• A student with dual sensory impairment (i.e. Deafblindness) can have very different 

educational needs than those with a single sensory impairment (AI or VI). It will be important 
for her team to think about questions of access from a combined sensory loss, or Deafblind, 
perspective. Staff who are trained in a single sensory area may need additional support 
specific to deafblind educational assessment and programming strategies in order to develop 
an appropriate IEP. 
 
Typical educational approaches for students with AI labels involve the use of vision as a 
compensatory strategy. For those students with a VI label, compensatory approaches involve 
the use of hearing.  Emphasizing the Deafblind label can help to more clearly define the 
uniqueness of the disability. 

 
• There are specific resources and unique services for students with Deafblindness and their 

families. Without the Deafblind label, teams and families may not be made aware of 
information about the Texas Deafblind Outreach Project, Deafblind services through HHSC 
and the TWC, the National Center on Deafblindness, the DBMD Waiver, Helen Keller National 
Center, or iCanConnect. – See Resource Guide for Parents of Students with Deafblindness. 
  

• Some families or students may identify as Deaf/hard of hearing and not as a person with 
Deafblindness. For example, a person with Usher syndrome may identify strongly with the 
Deaf community and culture. They may lack important information about their visual 
impairment and its implications.  While it is very important to be sensitive to these issues, the 
Deafblind label can help the education team identify resources and strategies around 
counseling, braille instruction, tactile sign, Orientation and Mobility, and other supports that 
may be beneficial to the student and family. 

 
• While either DB or AI/VI are acceptable, it is recommended that Deafblind (DB) be 

selected and then ranked in the primary position – see question 5. 

 
3. Question: Does the Deafblind label qualify a student for additional services that the 

AI/VI label does not? 
• Generally speaking, a student qualifies for the same services, regardless of whether 

they have an AI/VI label or a DB label. All students with both VI and AI eligibility will be 
counted on the Deafblind Child Count and can access the support of the TX Deafblind Project.  
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4. Question:  Why is the student with mild dual sensory impairments considered 
Deafblind? 

*A student with Deafblindness is one who: 
(C) “has documented hearing and visual losses that, if considered individually, may not 
meet the requirements for auditory impairment or visual impairment, but the combination 
of such losses adversely affects the student's educational performance;" 

Answers(s) 
• We affectionately call this “The third way”.  The question to consider is whether the 

combined effects of the mild vision and hearing losses impact educational performance.  Do 
these combined sensory deficits affect the student's ability to gather information and 
participate in the instructional environment? If so, to address this problem, the child may need 
accommodations, special technology, or unique strategies that require professionals with a 
background in dual sensory loss to participate in assessment and program development.  

 
• If a student qualifies as Deafblind under the eligibility criteria section C, a Teacher of Students 

with Visual Impairments (TVI), as well as a Teacher of the Deaf and Hard of Hearing (TDHH), 
will participate in the student's ARD.  This means the professionals with training in these types 
of sensory losses will be involved in programming for this student. Among other things, they 
are needed to address optical and amplification devices, accommodations that assure 
appropriate access to information, and the development of IEP objectives, which address self-
advocacy and effective use of sensory devices.  They will need to consider the combined 
impact of the mild sensory losses when designing programming. 

 

5. Question: Why is it recommended that DB always be ranked as the primary 
disability? 

Answer(s) 
There are two separate counts that students with Deafblindness should be reported on each year.  
The first is the US Department of Education, IDEA count. The second is the Deafblind Child Count 
that is collected by the Office of Special Education Programs (OSEP). 
 
IDEA Count: 

• The US Department of Education (ED) is required by the Individuals with Disabilities Education 
Act (IDEA) to report to Congress annually on the number of children receiving special 
education, by disability category, for ages 3-21 years. The count must be unduplicated - that is, 
children can only be counted in one category, regardless of the number of disabilities they 
experience.  

http://www.afb.org/Section.asp?SectionID=3&TopicID=138&DocumentID=3350 
 
For this count, the primary ranking is the only one reported to the federal government for IDEA 
data collection. Therefore, unless the Deafblind label is stated as the primary disability it will not be 
recorded on this count. This information is used in policy development. Since Deafblindness is the 
rarest of the low incidence groups, it is important to be sure they are not missed. Policy makers may 
not see the separate Deafblind Child Count that OSEP collects from the state Deafblind Projects.  

http://www.afb.org/Section.asp?SectionID=3&TopicID=138&DocumentID=3350
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Deafblind Child Count: 
• The Texas Education Agency (TEA), Division of Special Education, is required to report 

annually on individuals, 0-21 years of age, who are Deafblind in Texas. This information, 
collected by state Deafblind Projects, informs the National Deafblind Child Count recorded by 
OSEP. 
 

• The Deafblind Child Count collects different information than the IDEA count, and 
provides information that is used for regional and statewide planning to develop 
funding and appropriate services for infants, children, and youth who are Deafblind. 
 

Students with both the Deafblind and the combined AI/VI eligibility labels are reported on the 
Deafblind Child Count. Using either the AI/VI as primary/secondary (i.e. first and second) or Deafblind 
as primary is best practice. There is no impact on funding or services either way.  
 
6. Question:  What information on community and state service resources for 
Deafblindness is provided for the parents and student? 
Due to the low incidence of Deafblindness, information is often not included in the typical resource 
packets distributed by school professionals regarding vision loss and deafness. 

 
• It should be noted that there are specific resources and unique services for students with 

Deafblindness and their families. For instance, information about the Texas Deafblind 
Outreach Project, Deafblind services through HHSC and TWC, the National Center on 
Deafblindness, the DBMD Waiver, Helen Keller National Center, or iCanConnect. The Texas 
Deafblind Project has assembled a resource guide for parents and students with 
Deafblindness – See Resource Guide for Parents of Students with Deafblindness. 

 

7. Question: If the Texas Deafblind Child Count is due before the FIE process of 
assessing vision and hearing is complete, should the child be reported? 

• Yes!  Students for whom vision and hearing loss are suspected, but who have not been tested, 
may be reported on the Deafblind Child Count and remain there for one year. During that year, 
evaluation of their sensory functioning should be completed. Technical assistance related to 
appropriate assessment techniques is available from the Texas Deafblind Project at the Texas 
School for the Blind and Visually Impaired”. 

 
Instructions for completing the Deafblind Child Count 

 

http://www.tsbvi.edu/2015-10-17-19-25-09/deafblind-census-1
http://www.tsbvi.edu/2015-10-17-19-25-09/deafblind-census-1
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